Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agapornis Škraboškový

4. 10. 2008

               

Agapornis škraboškový

(Agapornis personatus)

Reichenow - 1887

Názvosloví: - anglicky: Masked Lovebird, Blackheaded Lovebird
  - německy: Schwarzköpfchen, Personata Unzertrennlicher
Rozšíření: severovýchodní Tanzanie od jezera Manyara, jižně k pohoří Iringa; byl vysazen i do Dar es Salaamu a nedávno i do Nairobi (Keňa)

Mapa

Agapornis škraboškový obývá náhorní plošinu ve výšce 1100 - 1700 m.n.m, vyskytuje se také na zalesněných pastvinách s porostem akácií. Tento papoušek byl spatřen i ve větších hejnech o 40-50 kusech.

Agapornis škraboškový hnízdí v koloniích v dutinách stromů, především baobabů. Hnízdo staví samice z proužků kůry a z malých větviček. Materiál do hnízda zanáší v zobáku. Snáší 3-6 vajíček, inkubační doba je 20-21 dní. Mláďata krmí oba rodiče. Ta vylétají z budky po 35-40 dnech, rodiče je poté ještě 14 dní přikrmují.

 

Agapornis škraboškový patří vedle ag. růžohrdlého a Fischerova k nejčastěji chovaným druhům.

Pro chov tohoto agapornise dále platí pravidla jako u www.agapornis36.estranky.cz/clanky/druhy-agapornisu/agapornis-fisheri-popis

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

koupim mlade Agapornis Škraboškový

(Marie, 12. 7. 2011 21:02)

koupim mlade Agapornis Škraboškový na ručne dokrmovani,k ochočeni
dekuji dudova 773606616
mariedudovacelakovice@seznam.cz